Chertsey Crescent

Chertsey Crescent is a back to  back development of terraced houses located next to Central Parade in New Addington. Whilst working at Coffey Architects I was project lead on the delivery of 7 shared ownership houses, each with gardens and covered entrances. Flanked by post war semi detached houses, this housing typology works hard to provide family sized homes in keeping with the area and within a narrow plot.

Residential New-Build

 
 

Neighbourliness & Security

Chertsey Crescent has a clear frontage to the street with access via a mews entrance to the other end of the site. To promote neighbourliness, houses facing the street are accessed via a porch with a window from the living area allowing surveillance of the street. To the mews side, kitchens face the entrance route to provide passive surveillance and to share a friendly smile with a passing neighbour.

 
Pages from 1040_56 Chertsey Crescent_Cof
 

Identity

A narrow house type maximises the number of family houses whilst providing sun filled private amenity spaces to the rear. A sloping, articulated roofline also allows for generous headroom and rooflights in bedrooms and living spaces.

To create welcoming homes with a street and mews presence, a modulation of material and colour to all facades was developed in consultation with Croydon Council. Taking inspiration from traditional colour compositions and aesthetics from popular film culture, the facades are clad in a changing sequence of materials on lower and upper levels, in a unique palette of coloured fibre cement slates and aluminium cladding with built-in brick planters. A subtle variation in material and colour provides a sense of individuality to each home whilst creating a strong connection to the public realm.

 
 

Sustainable Design

Chertsey Crescent achieves a 19% reduction in regulated carbon dioxide emissions. Built in a timber frame construction, its embodied carbon is considerably lower than equivalent masonry, concrete or steel construction. A set of light-weight, pre-fabricated wall and cladding panels are designed for expedient installation on site, thus shortening the construction programme and operational carbon during this phase.


With a highly efficient thermal envelope, the operational carbon of this development will be significantly less than many new build homes.  This new development will also provide a net gain in biodiversity, with low level concrete planters which drain directly into a sustainable drainage system.

 

Project Information

Client : Brick by Brick

Location : Croydon, London
Completion : Autumn 2020
Value : £1.9 million
No. of Homes : 7
G.I.A. : 623 sqm 


Contractor : Buxtons Building Contractors
Structural Engineer : WFBA, Kingspan
MEP Consultant : Blu Electrical
Facade Subcontractor : Bridgehill
Landscape Architect : Landscape Projects
Fire : Zeta