The Atlas

High Rise Residential New-Build / Mixed Use

Located on a 0.165 ha. brownfield site, this 32-storey mixed-use tower contains 570 student flats, a gym with a local borough swimming pool and two roof terraces. On behalf of Feilden Clegg Bradley Studios I was responsible for developing the concept design for a two-stage tender process with detailed design development, coordination, and site visits in the first phase of construction.

 
 

Social Interaction

Accommodation is clustered around a single triangular core with access to common spaces indoors and to two accessible roof terraces with panoramic views of London. In response to views and sightlines to and from the Vauxhall Conservation Area, the massing steps back gradually at higher levels to create smaller and more slender tower elements. The students’ studios are clustered around the central core to face east, south and west on each side; maximizing direct sunlight in all accommodation.

 
 

The Wider Community

Creating a framework for the sustainable growth of a new community was a design challenge for a building of this scale. At ground level, a much-needed local leisure facility integrates into the public domain with views into the 25m basement swimming pool and fitness studios above. Working with Sport England’s guidance we delivered an exemplary swimming pool facility that now benefits the well-being of students and the local community alike.

 
 

Connecting to Local Heritage

The Atlas is clad ceramic tiles, referring back to the manufacturing heritage of the Doulton stoneware and ceramics factory in Lambeth.

The detailed design of the terracotta façade relates back to the colour palette of local stock brick and Doulton Pottery Works. The pseudo-randomised mix of glazed and matte terracotta tiles are designed to absorb, blend and reflect a variety of optic and atmospheric qualities generated by the weather and natural daylight.

 
 

Technical Design Development & Construction

Construction of the Atlas took three years to complete, starting with a contiguous pile wall construction, followed by a slip form reinforced concrete core with PT slabs and terracotta rainscreen cladding.

 
 

Sustainable Design

The Atlas achieved 'Very Good ' BREEAM certification in 2016. It’s thermally efficient façade and solar paneled roofs reduce the operational carbon required to run low temperature hot water heating (LTHW) and combined heat and power (CHP) systems.

 
KPF_Vauxhall_Bondway_Aerial_North_FINAL_
 

Project Information

Contractor Client : George Downing Construction
Status : Completed August 2018
Location : South Lambeth Rd, Vauxhall
Structural Engineer : Walsh Associates
MEP Consultant :  HE Simms
Facade Subcontractor : Alumet
Landscape Architect : Landscape Projects
Fire : Omega Fire 
Construction Value : £44 million

GIA : 21,380 msq